- Detalii
- Discipline
- Accesări: 12185
STUDIUL DESENULUI
Conţinutul principal al acestei discipline de studiu artistic îl alcătuieşte predarea tehnicii exprimării în desen, a regulilor de utilizare a vocabularului plastic, urmărind dezvoltarea capacităţii de exprimare folosind limbajul plastic al punctelor, liniilor, formelor, bi si tridimensionale în vederea valorificarii acestora în reprezentările plastice.
STUDIUL CULORII
În cadrul cursului de “Studiul culorii” se urmăreşte însuşirea de către studenţi a regulilor de exprimare plastică prin culoare, în special a celor specifice programului nostru de studiu orientat spre concepţia decorativă. Studiul culorii îl iniţiază pe student în inţelegerea disciplinei ca mijloc de transmitere a ideilor şi sentimentelor precum şi a modului în care culoarea participă ca factor hotărâtor în crearea atmosferei dorite.
COMPOZITIE
Cursul “Bazele compoziţiei” din anul I urmăreşte să prezinte principiile care reglează mecanismele compunerii elementelor de limbaj plastic. Studentul este învăţat să caute în spatele aparenţelor naturii legile care o guvernează din umbră şi să le integreze logic sau intuitiv în structura lucrării sale. Acest curs este urmat de “Explorări compoziţionale” şi “Compoziţie” din anul II, respectiv III, care încearcă să imprime un grad mai mare de complexitate în modul de abordare al unei compozitii din domeniul creaţiei vestimentare, tapiseriei, imprimeului, prin explorarea progresivă a modalităţilor şi procedeelor creative care guvernează relaţionarea unor semne plastice într-o configuraţie specifică produsului textil.
TEHNICI DE TRANSPUNERE
Cursul urmăreşte să coreleze cunoştinţele dobîndite în cadrul acestei discipline cu cele de la studiul compoziţiei şi să le sintetizeze în vederea conturării, reprezentării şi realizării practice a unei idei/ concept în cadrul laboratoarelor noastre. Se urmăreşte însuşirea a diferite mijloace şi procedee tehnice de realizare a pieselor textile: coasere, ţesere, imprimare, broderie mecanică şi manuală, tehnica macrame, croşetat precum şi investigarea posibilităţilor şi limitelor oferite de diferite materiale textile şi netextile. Toate acestea sunt definitorii în formarea viziunii artistice şi în amplificarea sensibilităţii specifice acestui segment artistic.
TEHNICI DE REPREZENTARE
In cadrul cursului se urmăreşte cercetarea si descoperirea de mijloace si metode de realizare de compoziţii textile destinate a fi transpuse in material textil. De asemenea, cursul işi propune transmiterea şi însuşirea cunoştinţelor de bază privind elementele şi etapele necesare construirii tiparelor clasice, transformării acestor tipare în modele cunoscute sau originale.
PROIECTAREA OBIECTULUI DE SERIE
În cadrul cursului sunt prezentate metodele si mijloacele de realizare de compoziţii cu funcţie estetică şi utilitară destinate a fi transpuse în material textil, urmărind dezvoltarea aptitudinilor plastice şi tehnico – constructive necesare unui viitor creator specializat în design-ul textil, fie că este vorba de creaţie vestimentară, de tapiserie sau imprimeu.
TEHNOLOGIE TEXTILA GENERALĂ ŞI TEHNOLOGII TEXTILE
Cursul este conceput în sensul familiarizarii studenţilor cu tot ceea ce înseamnă suport textil, compoziţie fibroasă, caracteristici, comportamente sub influenţa diverşilor factori obiectivi sau subiectivi. Prin tematica abordată, cursul “Tehnologii textile generale” permite într-o primă etapă în anul I dobândirea de către studenţi a unor cunoştinţe de bază cu privire la principalele fenomene ce caracterizează un suport textil, iar în etapa a doua în anul II în cadrul cursului “Tehnologii textile” a unor cunoştinţe cu privire la obţinerea diverselor produse textile prin procedee de fabricaţie si înnobilare. Familiarizarea studenţilor cu fenomenul de colorare a fibrelor şi ţesăturilor, cu etapele şi parametrii procesului de vopsire, cunoaşterea categoriilor de coloranţi, a categoriilor de fire utilizate pentru obţinerea de ţesături şi a diverselor tehnici de ţesere, alegerea corectă a suportului textil în funcţie de destinaţie sunt câteva din obiectivele urmărite în cadrul acestei discipline.
STUDIUL ORNAMENTULUI ŞI ORNAMENTICA
Cursurile urmăresc prezentarea principalelor elemente ornamentale aparţinând diverselor culturi sau perioade, pentru fundamentarea unei culturi plastice de specialitate, dar şi aplicarea informaţiilor dobândite în domeniul creaţiei plastice.
APLICAŢII AMBIENTALE TEXTILE
Este un curs în cadrul căruia studenţii sunt solicitaţi să realizeze proiecte si obiecte textile cu funcţie estetică şi utilitară, prin structurarea unui spaţiu ambiental, operând cu elementele specifice de limbaj plastic tridimensional.
ISTORIA TEXTILELOR
Prin tematica abordată, cursul permite dobândirea de către studenţi a unor cunoştinţe teoretice de bază cu privire la perioadele istorice de dezvoltare ale artei textile ca parte importanta a culturii umane, prezentând în paralel tehnologiile textile folosite şi subliniind posibilităţile de exploatare ale cunoştinţelor dobândite în activitatea de creaţie.
ISTORIA COSTUMULUI
Cursul prezintă principalele etape de evoluţie ale costumului şi permite dobândirea de către studenţi a cunoştinţelor de bază în ceea ce priveşte istoria costumului, urmărind relaţia veşmânt-societate-cultură, precum şi aplicarea acestor cunoştinte în creaţia vestimentară.
PROIECTAREA COSTUMULUI
Cursul urmăreşte stabilirea de relaţii specifice între particularităţile artistice ale modelelor vestimentare şi particularităţile de natură tehnică; Sincronizarea valorilor tehnice ale propunerilor vestimentare cu cele artistic-decorative ; Dezvoltarea aptitudinilor de extrapolare de la proiectarea artistică a costumului la proiectarea lui tehnic-constructivă.
Accentul cade pe capacitatea studentului de a cerceta tendinţe şi teme de abordat în creaţia vestimentară, studiul fiind centrat pe găsirea de soluţii pentru proiectarea elementelor constructive ale costumului, pe construirea punţii între creativitatea studentului şi capacitatea sa de interpretare constructivă a costumului.
Accentul cade pe capacitatea studentului de a cerceta tendinţe şi teme de abordat în creaţia vestimentară, studiul fiind centrat pe găsirea de soluţii pentru proiectarea elementelor constructive ale costumului, pe construirea punţii între creativitatea studentului şi capacitatea sa de interpretare constructivă a costumului.
COMUNICĂRI VIZUALE
Prin tematica abordată la cursul “Comunicări vizuale” este studiat rolul imaginii în comunicarea vizuală. Cursul are ca scop cercetarea modalităţilor, mijloacelor şi regulilor de promovare a unei idei, imagini, produs, acţiuni, eveniment prin propuneri conceptuale cu ajutorul semnelor vizuale, folosind caracteristicile, datele şi facilităţile unor stări compoziţionale.
MODELAJ-STUDIUL FRMELOR 3D
În cadrul cursului se urmăreşte însuşirea regulilor de utilizare a elementelor de limbaj plastic în viziune tridimensională. Însuşirea unor modalităţi de structurare şi construcţie urmărind “arhitectura” şi expresia formelor spaţiale are drept scop dezvoltarea capacităţii de exprimare folosind formele tridimensionale, apelând la tehnici şi materiale diverse.
PRACTICA DE SPECIALITATE
Scopul urmărit la nivelul acestei discipline este acela de a asigura lărgirea şi fixarea cunoştinţelor de exprimare plastică în diverse tehnici textile, fie ca este vorba de materiale ţesute, imprimate sau creaţii vestimentare, prin însumarea cunoştinţelor de desen, culoare, compoziţie, cu cele care ţin de domeniul tehnicilor şi tehnologiilor textile. Temele de studiu urmăresc să valorizeze cunoştinţele acumulate la disciplinele de studiu artistic şi la cele de tehnici si tehnologii textile, prevăzute în planul de învăţământ al programului.
CROCHIURI
Se urmăreşte dezvoltarea capacităţii studenţilor de a fixa în desen sau culoare primele imagini esenţiale ale unei forme în ceea ce are caracteristic, ţinând cont de individualitatea acesteia.