Obiective:
- specializarea absolventului într-o direcţie PRACTICĂ dar şi teoretică
- antrenarea în activităţile de cercetare artistică dar şi ştiinţifică,
- asigurarea bazei de studiu pentru o eventuală activitate de cercetare artistică individuală la înalţi parametri – doctorat, creaţie originală etc
- obţinerea unor competenţe complementare studiilor de licenţă, cunoştinţele transmise având un caracter inderdisciplinar.
Cursurile de la disciplinele care constituie acest gen de studii aprofundate de tip MASTER în specializarea Arte plastice și multimedia, nu reprezintă o structură independentă de instruire. Ea va funcţiona în cadrul Facultăţii de Arte Vizuale ca o formă superioară de perfecţionare, alături de celelalte specializări, discipline şi cursuri organizate în facultate. Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte Vizuale prin această ofertă de studiu vine în întâmpinarea solicitărilor reale ale societăţii româneşti, pentru realizarea dezideratului, extrem de important al configurării unui învăţământ artistic plastic superior, performant în spaţiul geografic, cultural şi social din vestul României. Un învăţământ superior artistic care, pornind tocmai de la nevoile reale ale cadrului socio-economic şi spiritual, şi-a fixat drept obiectiv de bază în dimensiunea civilizatorie, formarea şi promovarea unei elite intelectuale capabilă, să integreze România evolutiv, în societatea globalizată a mileniului trei.
Programele analitice (fişele de disciplină), componente ale Planului de învăţământ propus Masteratului Arte plastice și multimedia, pe lângă rolul de a forma personalităţi artistice creatoare, profesionişti de mare avengură, îl au şi pe acela de a forma şi bun dascăliI, exersaţi în comunicarea vizuală, în ştiinţele pedagogiei şi comunicării. Absolvenţii acestor studii aprofundate, vor fi specialişti europeni şi universali iar ei îşi vor putea exercita profesia în ţară şi străinătate, ei având asigurată o pregătire teoretică şi practică de specialişti în concordanţă cu exigenţele prezentului şide perspectivă în domeniul artelor vizuale în general, şi în domeniul picturii, sculpturii și graficii, cu posibile conexiuni cu aplicații multimedia, în particular.
Obiectivele şi misiunea didactică propusă prin acest MASTER are la temelie standardele superioare iniţiate în ciclul licenţiat al Facultăţii de Arte Vizuale, integrat în sistemul naţional de învăţământ artistic superior, prin disciplinele de specialitate punându-se accentual cuvenit atât pe dimensiunea cursurilor teoretice şi în mod special al celor practice pentru stăpânirea profesiei, prin iniţierea unor strategii de practică de specialitate, prin tabere de creaţie, simpozioane de specialitate, contracte de studiu şi colaborare cu Instituţii Culturale de rang înalt. Facultatea de Arte Vizuale, pe direcţia specializărilor sale şi-a atins obiectivele strategice atât prin procesul artistic de învăţământ cât şi prin politica de cadre, promovări, doctorate etc, în contextul naţional, pe acest domeniu mai puţin favorabil.
Prin acest MASTERAT, conducerea Facultăţii de Arte Vizuale, grupul de cadre universitare care şi-au asumat obiectivele şi misiunea didactică-academică din cadrul catedrei de Arte Plastice, creează condiţiile favorabile cerute de exigenţele legale din domeniu pentru recrutarea şi încurajarea înscrierii la cursurile acestui MASTERAT de absolvenţii instituţiilor superioare de artă şi nu numai, din ţară şi străinătate. Caracterul acestui Masterat este inter şi multidiscipliniar.Asigurarea atingerii calităţii academice pentru direcţia de studiu presupusă, consistenţa procesului de învăţământ va fi asigurată de cadre didactice cu o înaltă calificare profesională, calificare dobândită printr-o vastă pregătire profesională şi pedagogică, consacrată prin înalte titluri ştiinţifice şi o vastă experienţă pedagogică.
Vezi şi pagina noastră de pe
Planuri de învățământ
2021; 2022; 2023Vezi şi pagina noastră de pe