Prin seria ”Zmeie”, Tiberiu Zsolt, masterand în anul II la specializarea Pictură și multimedia, ne propune o perspectivă non-conformistă asupra anilor 1960, una dintre cele mai interesante epocii ale culturii noatre recente. Fascinat de revoluția produsă în această perioadă în cele mai diverse zone ale culturii și artei, de la neo-avangardă până la explozia fenomenului hippy, Tiberiu se identifică cu spiritul creator al acestei epoci pe care-l regăsește în transcenderea oricăror reguli. Eroii acestei epoci și-au propus, și într-o măsură substanțială au și reușit, să vandalizeze cultura anterioară, manifestând o totală lipsă de respect față de aceasta. Masterandul își asumă acest limbaj destructiv iar lucrările sale reușesc să ne transpună în această epocă, anii 1960 constituind-se un gen de palimsest peste care el își construiește propriul univers vizual. ”Zmeiele” lui Tiberiu surprind, printr-o dublă semnificare, atât elementul destructiv, de încălcare a tuturor regulilor, cât și pe cel ludic, propriu acestor creaturi fabuloase. Limbajul vizual folosit vine în mod convingător în prelungirea acestui context ideatic, reușind să dea contur unor personaje la care autorul se raportează cu o evidentă notă de nostalgie. Iar aceste personaje se dovedesc a nu fi, în cel din urmă, altceva decît autoportrete prin care masterandul dovedește o înțelegere intuitivă a acestei lumi. Lucrările abundă de vitalitate, de energie, dovedind inepuizabilele resurse ale imaginii în transmiterea unei emoții care, în acest caz, are pentru noi, ca privitori, și o încărcătură cognitivă.

Conf.univ.dr. Ștefan Gaie




Proiectul Impuls, organizat de Departamentul de Arte Vizuale al Universității din Oradea și de Asociația Culturală Ars Nobilis în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, are ca obiectiv stimularea, evidențierea și promovarea atât la nivel local cât și la nivel național a artiștilor studenți performanți.

Deschiderea expoziției va avea loc sâmbătă, 01.06.2019 la ora 18:00, Muzeul Orașului Oradea, Cetate Oradea, Piata Emanuil Gojdu, nr. 41.
Evenimentul pe facebook