Vineri 15 martie 2024, Departamentul Muzică al Facultății de Arte vă invită la Ateliere de educație muzicală DALCROZE pentru cadre didactice și studenți.

 

Pedagogiile muzicale de tip activ și-au făcut apariția la începutul secolului 20 punând accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate într-o abordare interactivă și pluridisciplinară. Această abordare permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica.

Pe parcursul seminarului, cadrele didactice și studenții vor descoperi diferite fațete ale Pedagogiei muzicale active DALCROZE pe care le pot corela cu noțiunile programei pentru muzică și mișcare din România.

Pedagogia Dalcroze pentru elevi cu vârsta între 3 și 14 ani introduce muzica împreună cu mișcarea: valorizarea cântecelor prin mișcare, exerciții de concentrare, coordonare, expresie, și dezvoltare corporală prin muzică.

Programul conține:

  • Revizitarea unor noțiuni de bază în educația muzicală – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie – prin prisma pedagogiei Dalcroze;
  • Introducerea notației muzicale;
  • Schema de organizare a unei ore de muzică și mișcare;
  • Piste de aplicare a elementelor pedagogiei Dalcroze în programa de specialitate existentă în România în funcție de nevoile specifice ale cadrelor didactice.

Detalii Ateliere Dalcroze