Proiectul Impuls, organizat de Departamentul de Arte Vizuale al Universității din Oradea și de Asociația Culturală Ars Nobilis în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, are ca obiectiv stimularea, evidențierea și promovarea atât la nivel local cât și la nivel național a artiștilor studenți performanți.

Publicarea rezultatelor selecției a fost amânată până în ianuarie 2020!




Arta înseamnă, înainte de orice altceva, dialog. Dacă atelierul este spațiul în care studentul învață, experimentează și creează sub privirea ocrotitor-îndrumătoare a profesorului, galeria de artă este spațiul în care se împlinește cu adevărat menirea acestui parcurs educațional, este locul privilegiat în care creația artistică intră în contact cu cel căruia îi este destinată: publicul. Ieșirea din spațiul atelierului și pătrunderea în spațiul galeriei constituie pentru studentul-artist un adevărat examen, având menirea de a confirma reușita întregului său travaliu.

Plecând tocmai de la premisa că expunerea este o împlinire firească și necesară a creației, în urma unei selecții riguroase, ne propunem să prezentăm publicului iubitor de artă din Oradea profilurile artistice ale celor mai performanți șapte studenți de la Departamentul de Arte Vizuale din cadrul Universității din Oradea. Acest maraton al artei tinere va fi organizat sub forma unor expoziții personale, lucrări reprezentative pentru specificul celor șapte specializări din cadrul departamentului, cinci la nivel de licență: Pictură, Grafică, Arte Decorative, Modă, Design și două la nivel de master: Arte Plastice și Multimedia, Design de obiect: Modă și Ambient.

Expozițiile se vor desfășura în luna mai a anului 2020. Posibilele spații expoziționale sunt: Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Orașului Oradea Complex Cultural, Galeria Quark, Teatrul Regina Maria sau altele. Pe lângă promovarea evenimentelor în presa locală și națională proiectul își propune și lansarea unui catalog care să cuprindă șapte portofolii de sine stătătore pentru fiecare student dintre cei șapte selectați, portofoliu care poate să contribuie la creionarea profilului său profesional.

Studenții Departamentului de Arte Vizuale care doresc să participe la acest proiect se vor prezenta cu portofoliile formate din mape cu lucrări, inclusiv în format digital, la selecția din data de 09.12.2019, ora 13, în sala 9 clădirea C11. În urma unui dialog cu fiecare dintre participanți comisia formată din organizatorii proiectului va alege un singur portofoliu de la fiecare program de studiu. Acesta va putea conține atât lucrări de semestru cât și lucrări personale extrauniversitare indiferent de tehnică, dimensiune ori tematică. Criteriul principal de selecție este legat de calitatea plastică a lucrărilor și deopotrivă de coerența profilului artistic prezentat.



Expozițiile ediției trecute:

Pictură
Grafică
Design
Arte Decorative
Moda - Design vesimentar
Pictură și Multimedia
Design de obiect. Modă și ambient