Diplomele vor fi trimise prin e-mail de către organizatori în interval de o lună de la finalizarea concursului. Câștigătorii premiilor speciale vor fi contactați prin e-mail de către organizatori.
Ediția I Online a Concursului Internațional de Interpretare instrumentală și vocală organizată de Departamentul Muzică al Facultății de Arte se adresează, pe de o parte, tinerelor talente în formare - elevi și studenți ai instituțiilor vocaționale din țară și străinătate și, pe de altă parte, tinerilor muzicieni profesioniști aflați la începutul carierei artistice.
Concursul se va desfășura în perioada 15 februarie - 1 aprilie 2021 pe secțiuni și categorii de vârstă, după următorul calendar:
15.02-15.03.2021 - trimiterea înregistrărilor video de către concurenți prin încărcarea lor pe YouTube
15.03.-31.03.2021 - vizionarea înregistrărilor și jurizare
01.04.2021 - anunțarea rezultatelor concursului
Condiții de participare și Regulament
Fișa de înscriere
JURIUL CONCURSULUI:
RADU RUSU - CORN
Cu o bogată experiență muzicală și interpretativă, RADU RUSU (n.1968 Cluj-Napoca) este unul dintre cei mai buni corniști ai generației sale. Muzicalitatea și timbralitatea deosebite demonstrate încă din perioada studiilor liceale, sub îndrumarea lui Vasile Oprea, vor fi remarcate și în anii studenției, când studiază cu Paul Staicu și Nicolae Lipoczi la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București și va fi deja angajat al orchestrei Filarmonicii “George Enescu” din București, membru al Orchestrei de cameră Virtuozii din București, colaborator al orchestrei Radio-Televiziunii Române din București și corn principal în European Community Youth Orchestra – Franța (1991). În 1994 se mută în SUA unde este acceptat ca Graduate Teaching Assistant la Bowling Green State University și doctorand al University of Alabama (1996-2000). A studiat cu Charles Snead (University of Alabama), Herbert Spencer (Bowling Green State University), Paul Warin (Centre International de Formation Musicale, Nice, France), David Pandolfi (Principal Horn, Alabama Symphony Orchestra), Brice Andrus (Principal Horn, Atlanta Symphony Orchestra), Michael Thompson și Richard Watkins (Royal Academy of Music, London, England) și David Ohanian (Canadian Brass Quintet). Este finalist (1999) și câștigător al Special Award for Excellence (1997) la prestigiosul concurs “The American Horn Competition” (Professional Division). Preocuparea pentru aspectul pedagogic al profesiei îl aduce în postura de G.T.A. la Bowling Green State University (1995-1996) și University of Alabama (1996-2001) și Adjunct Horn Instructor la Middle Tennessee State University (2004-2007), Lipscomb University (2006-2015) și Belmont University (2005-2019). Parcursul professional al lui Radu Rusu a fost marcat de colaborări cu orchestre remarcabile, de la orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca (1987-2004) ca interpret invitat, la diferite poziții în partida de corn a Atlanta Symphony Orchestra, Alabama Symphony Orchestra, Macon Symphony Orchestra, Tuscaloosa Symphony Orchestra, Greenville Symphony Orchestra, Columbus Symphony Orchestra, Atlanta Ballet și Atlanta Opera. Din 2002 este Assistant 1st Horn în Nashville Symphony Orchestra.
MIHAELA ANICA - FLAUT
Muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă, MIHAELA ANICA desfăşoară – atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi dincolo de graniţele acesteia – o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri şi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaţie camerală şi concertantă dedicată flautului. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile „Allegro Vivo” (Austria), „Acanthes – Flute Atelier” (Franţa), Festivalul „George Enescu” precum şi recitalurile susţinute în seria de acţiuni culturale organizate de „KulturKontakt Austria”. De asemenea, a câştigat, de-a lungul anilor, importante distincţii şi burse de excelenţă – Werner Tripp Memorial Fund şi Tokyo Foundation, printre altele. Între anii 2008-2010 a făcut parte din prestigiosul ansamblu „Orchestre de Flutes Français” din Paris, iar în perioada 2010-2011 a colaborat cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. În prezent este membră a grupului „Maxim Quartet”, o formaţie inedită al cărei succes a condus la participarea acesteia la festivaluri internaţionale precum Festspiele Europäische Wochen (Passau, Germania), Israel Festival (Ierusalim) sau Festivalul „George Enescu” (România). Mihaela Anica a beneficiat de îndrumarea unor importanţi flautişti şi pedagogi europeni, printre cei mai cunoscuţi dintre acestia numărându-se Ion Bogdan Ştefănescu (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), Barbara Gisler-Haase (Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena), Pierre-Yves Artaud (Ecole Normale de Musique de Paris), Karl-Heinz Schütz (Wiener Philharmoniker) sau Rafael Leone (Wiener Symphoniker). Concomitent cu activitatea sa concertistică, Mihaela Anica se dedică pedagogiei, prin implicarea sa în proiecte de educaţie muzicală: Flute Update (Editura Doblinger – Viena), Yamaha Academy of Music – Viena, Anton Stadler Musikschule – Bruck a.d. Leitha, Austria. Unele dintre cele mai importante proiecte ale sale sunt cursurile de măiestrie (susţinute la Bistriţa, Botoşani, Oradea, etc.) adresate atât elevilor sau studenţilor, cât şi profesorilor de flaut. De asemenea, începând cu anul 2011, Mihaela Anica este reprezentant, în România, al „Wiener Floetenwerkstatt” (Atelier Tomasi), cel mai important constructor şi furnizor de flaute din Austria http://mihaelaanica.ro/
HORIA MAXIM - PIAN
Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, HORIA MAXIM (n. 1971, Galaţi) este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator, în peste 500 de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. Maxim Quartet - constituit în anul 2011) în recitaluri camerale susținute pe scene din Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia și, bineînțeles, din țara sa de origine. Horia Maxim este invitat să participe, frecvent, la festivaluri naţionale şi internaţionale, câteva dintre cele mai importante fiind „Europäische Wochen Festspiele” (Passau, Germania), Festivalul Internațional „George Enescu” (București), „Israel Festival” (Ierusalim, Israel), „Nuova Consonanza” (Roma, Italia). Realizările sale cuprind numeroase înregistrări, Horia Maxim interpretând, printre altele, un număr semnificativ de creaţii muzicale în primă audiţie („Concerthymne” pentru pian și orchestră de Liviu Dănceanu – CD produs în anul 2012). De asemenea, a înregistrat lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii („Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007). Horia Maxim a început studiul pianului sub îndrumarea profesorului Mircea Costache, în cadrul liceului bucureştean „George Enescu”, în timp ce perioada studiilor desfăşurate la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a fost marcată de influenţa maestrului Dan Grigore şi a doamnei Delia Pavlovici. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, în cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti. În această calitate este invitat, deseori, să susțină importante proiecte de educație (cursuri, competiții) românești și internaţionale.
DANIEL MAGDAL - CANTO
Născut la Iași, DANIEL MAGDAL a absolvit Academia de Muzică “George Enescu” la clasa prof. Octavian Naghiu-Alba. La începutul anilor 1990 pleacă în Germania unde își va desfășura cariera următorilor 25 de ani. A susținut spectacole din repertoriul pentru tenor spinto-dramatic pe scenele operelor din Berlin, Praga, Dresda, Sofia, Maribor precum și recitaluri de Lied la Bucuresti, Berlin, New York și concerte vocal-simfonice în Canada, America, Japonia și Europa. În anul 2004, la invitația Maestrului Ludovic Spiess, Daniel Magdal începe colaborarea cu Opera Națională București ca invitat în diverse spectacole din repertoriul acesteia, iar începând din anul 2018 este angajat ca prim-tenor al Operei Nationale București. Din repertoriul său fac parte roluri ca: Manrico - Il Trovatore, Des Grieux - Manon Lescaut, Calaf - Turandot, Canio - I Pagliacci, Samson - Samson et Dalila, Lohengrin, Otello, Don Carlo și multe altele
VLAD RĂCEU - VIOARĂ
Având peste 500 sute de recitaluri și concerte în palmares, VLAD RĂCEU este considerat unul dintre cei mai apreciați violoniști ai generației sale. Interpretările sale se remarcă prin tehnică desăvârșită și timbralitate apropiată intonației vocii umane. A început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar la 8 ani a debutat alături de Orchestra Filarmonicii din Satu Mare. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, printre mentorii săi numărându-se Victoria Nicolae, Liviu Prunaru, Sherban Lupu, Gabriel Croitoru, Silvia Marcovici și David Grimal. A îmbrățișat cariera didactică, în prezent fiind lector universitar la catedra de vioară din cadrul aceleiași instituții și susține cu regularitate cursuri de măiestrie în orașe ca Arad, Deva, Reșița, Sibiu, Târgu Jiu, Zalău, Bistrița, Cluj-Napoca, Baia Mare, Chișinău, Suceava sau Satu Mare. În paralel deține și funcția de concert maestru al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca. Invitat permanent în festivaluri naționale și internaționale, Vlad Răceu concertează frecvent ca solist, dar și ca membru în numeroase ansambluri camerale. Îl întâlnim deseori în cadrul stagiunilor filarmonicilor din țară sub bagheta unor dirijori precum Gheorghe Costin, Gabriel Bebeșelea, Petre Sbîrcea, Jozsef Horvath, Janko Zsolt. Prime audiții realizate cu concertele pentru vioară și orchestră de Samuel Baber și Richard Strauss sau Anotimpurile la Buenos Aires de Astor Piazzolla demonstrează interesul deosebit pe care îl acordă în abordarea unui repertoriu extrem de divers. Un pasionat al muzicii de cameră, este membru fondator al „Transylvanian Piano Trio”, alături de care aduce în atenția publicului repertoriul de mare popularitate dar și lucrări dintre cele mai inedite. O încununare a numeroaselor sale apariții scenice o constituie deținerea funcției de solist concertist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare începând cu anul 2019
MULȚUMIM PARTENERILOR NOȘTRI !
ASOCIAȚIA CULTURALĂ CULTURE ON - BUCUREȘTI
FILARMONICA DE STAT ORADEA
TOMASI WIENER FLÖTENWERKSTATT